Coronavirus dödlighet

30 gånger dödligare än vanlig influensa

Uppdaterad: 2020-03-02

Enligt Folkhälsomyndigheten

Läser man på Folkhälsomyndigheten är den officiella siffran 1-2 procent. Vi har också räknat på det och vill därför hävda att siffran är betydligt högre än så.

Om man räknar på antal döda

När detta skrivs har vi 83 365 fall varav 2 857 har dött. Rent matematiskt kan man ta antal döda dividerat med antal fall. Dessvärre räknar detta inte in de som ännu inte har dött än av de smittade.

2 857 / 83 365 = 3,43% dödlighet

Om man räknar på antal till frisknade

Om man istället väljer att räkna på de som tillfrisknat, så blir det antal döda dividerat med antal tillfrisknade. Dessvärre räknar detta inte in de som ännu inte har tillfrisknat av de smittade.

2 857 / 36 687 = 7,79% dödlighet

Om man räknar på statistiken från Iran

De siffror från Iran är betydligt värre än de officiella. Detta kan ses som ett "worst case scenario" och inte en fullständig helhetbild. De har 593 fall och hela 43 stycken har dött.

593 / 43 = 7,3% dödlighet

Sässongsinfluensa - Dödlighet på 0,1 - 0,2%

Många hävdar felaktigt att coronaviruset är ungefär lika dödligt som säsongsinfluensa. I vanlig influensa dör ett par hundra personer varje år. Med tanke på att vi är 10 miljoner människor i Sverige är det inte speciellt mycket. Endast 0,1 - 0,2 procent av de som fått sässongsinfluensan dör.

Coronavirus är 30 gånger dödligare

Kikar man på siffrorna så är coronaviruset enligt våra siffror 30 gånger dödligare som vanlig säsongsinfluensa. Går man istället efter Folkhälsomyndighetens siffror så är det fortfarande 20 gånger farligare än dödligare än vanlig influensa.

Källor

Sprid webbplatsen

Om du tycker informationen och budskapet är bra. Sprid webbplatsen genom din blogg, Facebook, Twitter eller andra sociala medier.

Donera

För att hjälpa till att driva webbplatsen vidare kan du donera ett valfritt belopp. Stort som smått, alla bidrag är välkomna.

Paypal

Fler artiklar

Covid-19, Sars och Mers

Sars och Mers är dödligare, men Covid-19 är mer smittsam

Det finns sju olika coronavirus. Sars och Mers är dödligast, men Covid-19 är mer smittsam.

Coronavirus dödlighet

30 gånger dödligare än vanlig influensa

Coronaviruset är enligt våra siffror 30 gånger dödligare som vanlig influensa. Även om man går efter Folkhälsomyndighetens siffror är det 20 gånger dödligare.

Frivillig karantän

Det räcker att en person avviker för katastrof

Om personen istället tar sig till T-centralen och hostar där i några timmar så kan det innebära en enorm smittspridning på väldigt kort tid.

Märkliga händelser

Hälsoministern var själv smittad

Irans hälsominister höll en presskonferens för att lugna folket genomn att hävda att situationen var under kontroll. Samtidigt var han själv smittad.

Coronavirus och mutationer

Corona har redan muterat minst två gånger

Första gången det muterade var när det tog sig från djur till människa. Den andra gången var när det tog sig människa till människa.

Regeringen och coronaviruset

Gör politikerna och Folkhälsomyndigheten tillräckligt?

Tycker du att politikerna gör allt var som krävs för att försöka stoppa Corona-viruset? Vi är av den uppfattningen att det finns en naiv syn på virusets spridning, men också en övertro på människor i största allmänhet.

Smitta och spridning

Bli inte smittad och smitta inte andra

Coronavirus sprids med hjälp av droppsmitta. Små droppar kan spridas på flera olika sätt och störst smittorisk är det på platser med mycket folk på en liten yta.

Symtom på coronavirus

Besök INTE vårdcentral om du har symtom. Ring istället 11313 för vanliga frågor.

Generellt så går det inte avgöra skillnaden mellan en vanlig influensa och coronavirus genom endast symtom. Både vanlig influensa och coronavirus börjar på samma sätt. Det är därefter utvecklingen som skiljer dem åt.

Vaccin mot coronavirus

Ingen vet när. Allt från 14 dagar till 5 år har rapporterats

Om 14 dagar enligt brittiska forskare. Om 18 månader om man frågar WHO. Om 5 år om man frågar Läkemedelsindustriföreningen.

Viktiga länkar

1177, Folkhälsomyndigheten, ECDC och WHO

Vi har samlat de viktigaste länkarna om coronaviruset på ett och samma ställe, både på svenska och på engelska.