Frivillig karantän

Det räcker att en person avviker för katastrof

Uppdaterad: 2020-03-02

I Sverige och i vissa andra länder har vi något som kallas för frivillig karantän. Det betyder att en person som misstänks vara smittad av coronaviruset själv får isolera sig i hemmet.

Karantänen är frivillig

I ett öppet och fritt samhälle kan det verka bra med frivillig karantän. Personen blir inte tvingad eller inlåst på samma sätt.

Tyvärr medför friheten en baksida. Det räcker med att en enda person avviker för att stora problem ska uppstå.

Låt oss säga att den smittade personen istället väljer att ta sig till T-centralen i Stockholm eller Nordstan i Göteborg. Då kan det innebära en enorm smittspridning på väldigt kort tid.

Daglig vårdkontakt

En person som sitter i frivillig karantän har kontinuerlig kontakt med vården. Vårdpersonal ringer och frågar hur man mår och vill veta kroppstemperatur för att veta om man har feber eller ej. Baserat på samtalet bedömmer dels risken att kunna smitta andra, men även risken för behovet av sjukhusvård för personen som befinner sig i karantänen.

Hemkarantän i 14 dagar

Att karantänen varar i 14 dagar är standard. Det används för att individen ska ha passerat ikubationstiden.

Enligt den kinesiska regeringen kan vissa personer burit på smitta i 27 dagar innan symtom har visat sig. Det fanns tankar kring att förlänga karantän-tiden till det dubbla, men än så länge har det inte hänt.

Ersättning från Försäkringskassan

Om man går miste om ersättning från arbete, kan man söka smittbärarpenning från Försäkringskassan. Detta eftersom coronavirus har klassats som en smittsam sjukdom.

Det innebär en kostnad för staten och oss som skattebetalare. Samtidigt är det en mycket liten kostnad i jämförelse mot om viruset skulle spridas vidare helt okontrollerat.

Källor

Sprid webbplatsen

Om du tycker informationen och budskapet är bra. Sprid webbplatsen genom din blogg, Facebook, Twitter eller andra sociala medier.

Donera

För att hjälpa till att driva webbplatsen vidare kan du donera ett valfritt belopp. Stort som smått, alla bidrag är välkomna.

Paypal

Fler artiklar

Covid-19, Sars och Mers

Sars och Mers är dödligare, men Covid-19 är mer smittsam

Det finns sju olika coronavirus. Sars och Mers är dödligast, men Covid-19 är mer smittsam.

Coronavirus dödlighet

30 gånger dödligare än vanlig influensa

Coronaviruset är enligt våra siffror 30 gånger dödligare som vanlig influensa. Även om man går efter Folkhälsomyndighetens siffror är det 20 gånger dödligare.

Frivillig karantän

Det räcker att en person avviker för katastrof

Om personen istället tar sig till T-centralen och hostar där i några timmar så kan det innebära en enorm smittspridning på väldigt kort tid.

Märkliga händelser

Hälsoministern var själv smittad

Irans hälsominister höll en presskonferens för att lugna folket genomn att hävda att situationen var under kontroll. Samtidigt var han själv smittad.

Coronavirus och mutationer

Corona har redan muterat minst två gånger

Första gången det muterade var när det tog sig från djur till människa. Den andra gången var när det tog sig människa till människa.

Regeringen och coronaviruset

Gör politikerna och Folkhälsomyndigheten tillräckligt?

Tycker du att politikerna gör allt var som krävs för att försöka stoppa Corona-viruset? Vi är av den uppfattningen att det finns en naiv syn på virusets spridning, men också en övertro på människor i största allmänhet.

Smitta och spridning

Bli inte smittad och smitta inte andra

Coronavirus sprids med hjälp av droppsmitta. Små droppar kan spridas på flera olika sätt och störst smittorisk är det på platser med mycket folk på en liten yta.

Symtom på coronavirus

Besök INTE vårdcentral om du har symtom. Ring istället 11313 för vanliga frågor.

Generellt så går det inte avgöra skillnaden mellan en vanlig influensa och coronavirus genom endast symtom. Både vanlig influensa och coronavirus börjar på samma sätt. Det är därefter utvecklingen som skiljer dem åt.

Vaccin mot coronavirus

Ingen vet när. Allt från 14 dagar till 5 år har rapporterats

Om 14 dagar enligt brittiska forskare. Om 18 månader om man frågar WHO. Om 5 år om man frågar Läkemedelsindustriföreningen.

Viktiga länkar

1177, Folkhälsomyndigheten, ECDC och WHO

Vi har samlat de viktigaste länkarna om coronaviruset på ett och samma ställe, både på svenska och på engelska.