Märkliga händelser

Hälsoministern var själv smittad

Uppdaterad: 2020-03-02

Kryssningsfartyg i Japan blev karantän

Närmare 3700 passagerare på ett kryssningsfartyg i Japan har satts i karantän eftersom ett 20-tal passagerare har blivit smittade av coronaviruset och riskerar därmed annars att sprida smittan vidare utan för fartyget.

Källa: SVT - Kryssningsfartyg i Japan sätts i karantän

Hälsoministern lugnade folket, var själv smittad

Irans hälsominister höll en presskonferens för att lugna folket genom att hävda att situationen var under kontroll. Samtidigt var han märkbart påverkad av något, då han hostade och svettades. Det visade sig senare att han själv var smittad av coronaviruset.

Källa: Omni - Lovade att allt var under kontroll, vad själv smittad

En superspridare förde smittan vidare till tre länder

En så kallad superspridare vid namn Steve Walsh, en tvåbarnsfar från Storbritanien spred coronaviruset vidare till tre olika länder. Han visste själv inte om att han bar på smittan och spred smittan vidare till totalt 11 personer under sin resa.

Steve fick coronaviruset i Singapore. Därefter reste han till franska alperna och avslutade sin resa i London. Där besökte han puben och tränade yoga innan det upptäcktes att han bar på viruset. Därefter fick han sättas i karantän, vilket även de som varit på puben samtidigt fick göra.

Källa: Aftonbladet - Tvåbarnspappan Steve pekas ut som superspridaren

Hotell på Teneriffa - 1000 personer i karantän

En man från Italien på besök på Teneriffa blev inlagd på sjukhus och där upptäcktes att han var smittad av coronavirset. Som säkerhetsåtgärd isolerades hotellet och fungerade som karantän. Över 1000 personer isolerades till en början varav flera var svenskar. Isoleringen inkluderade både gäster och personal.

Med tiden fick fler och fler personer lov att lämna hotellet.

Källa: SVT - 1000 turister i karantän på hotell på Teneriffa

Ölen Corona får extra exponering

Man kan tänka sig att allt det negativa som följer i coronavirusets spår innebär negativ publicitet för de varumärken som heter något med Corona.

Gällande ölen Corona blev det tvärt om. Det pratas mer än vanligt om Corona-ölen både i media och i sociala medier. Ur det perspektivet har ölen tjänat på viruset, även om det inte finns någon direkt koppling mellan dem.

Företaget går sämre för tillfället, men det ska enligt uppgift inte ha något med namnet att göra.

Källa: Västerbottens-kuriren - Viruslyft för ölmärket - Alla pratar Corona

Datorspelet som blev succe

Ett app-spel har tagit världen med storm. Det går ut på att man ska utrota mänskligheten med en sjukdom.

De som studerat beteende-vetenskap tror att det beror på människans sätt att försöka sänka vår stressnivå. Vi har inte alla svar när det gäller coronaviruset, men genom att lura hjärnan att vi har kontroll, vilket vi har i spelet, skapar vi oss en falsk trygghet.

Källa: SVT - Sjukdomsspel toppar app-butikerna när coronaviruset sprider sig

Sprid webbplatsen

Om du tycker informationen och budskapet är bra. Sprid webbplatsen genom din blogg, Facebook, Twitter eller andra sociala medier.

Donera

För att hjälpa till att driva webbplatsen vidare kan du donera ett valfritt belopp. Stort som smått, alla bidrag är välkomna.

Paypal

Fler artiklar

Covid-19, Sars och Mers

Sars och Mers är dödligare, men Covid-19 är mer smittsam

Det finns sju olika coronavirus. Sars och Mers är dödligast, men Covid-19 är mer smittsam.

Coronavirus dödlighet

30 gånger dödligare än vanlig influensa

Coronaviruset är enligt våra siffror 30 gånger dödligare som vanlig influensa. Även om man går efter Folkhälsomyndighetens siffror är det 20 gånger dödligare.

Frivillig karantän

Det räcker att en person avviker för katastrof

Om personen istället tar sig till T-centralen och hostar där i några timmar så kan det innebära en enorm smittspridning på väldigt kort tid.

Märkliga händelser

Hälsoministern var själv smittad

Irans hälsominister höll en presskonferens för att lugna folket genomn att hävda att situationen var under kontroll. Samtidigt var han själv smittad.

Coronavirus och mutationer

Corona har redan muterat minst två gånger

Första gången det muterade var när det tog sig från djur till människa. Den andra gången var när det tog sig människa till människa.

Regeringen och coronaviruset

Gör politikerna och Folkhälsomyndigheten tillräckligt?

Tycker du att politikerna gör allt var som krävs för att försöka stoppa Corona-viruset? Vi är av den uppfattningen att det finns en naiv syn på virusets spridning, men också en övertro på människor i största allmänhet.

Smitta och spridning

Bli inte smittad och smitta inte andra

Coronavirus sprids med hjälp av droppsmitta. Små droppar kan spridas på flera olika sätt och störst smittorisk är det på platser med mycket folk på en liten yta.

Symtom på coronavirus

Besök INTE vårdcentral om du har symtom. Ring istället 11313 för vanliga frågor.

Generellt så går det inte avgöra skillnaden mellan en vanlig influensa och coronavirus genom endast symtom. Både vanlig influensa och coronavirus börjar på samma sätt. Det är därefter utvecklingen som skiljer dem åt.

Vaccin mot coronavirus

Ingen vet när. Allt från 14 dagar till 5 år har rapporterats

Om 14 dagar enligt brittiska forskare. Om 18 månader om man frågar WHO. Om 5 år om man frågar Läkemedelsindustriföreningen.

Viktiga länkar

1177, Folkhälsomyndigheten, ECDC och WHO

Vi har samlat de viktigaste länkarna om coronaviruset på ett och samma ställe, både på svenska och på engelska.