Regeringen och coronaviruset

Gör politikerna och Folkhälsomyndigheten tillräckligt?

Uppdaterad: 2020-02-28

Den här artikeln innehåller våra åsikter. Så här tycker vi.

Vi är av den uppfattningen att det finns en naiv syn på virusets spridning, men också en övertro på människor i största allmänhet.

Frivillig karantän

En smittad person som är satt i frivillig karantän kan välja att strunta i karantänen. Om personen istället väljer att gå ner till T-centralen och stå där och hosta i några timmar är katastrofen ett faktum. Det räcker med en sådan person.

Förslag på åtgärd: Låt karantänen vara ett krav, inte frivilligt. Det borde vara straffbart att avvika från karantänen, alternativt isolera misstänkta smittade personerna på en plats som går att kontrollera.

Resenärer från Kina och Italien testas inte

Det finns inga hinder för att resa till Kina eller Italien. Det har bidragit till att smittan fått fäste i Sverige och kan forsättningsvis bidra till nya fall, men också okontrollerad spridning.

Så här står säger Folkhälsomyndigheten:

För närvarande är det alltså bättre med information på flygplatsen och att noga följa utvecklingen. Av det skälet rekommenderas inte hälsokontroller av personer som kommer från Kina.

Förslag på åtgärd: Stoppa flygen till och från Kina. De som fortfarande finns kvar i Kina bör evakueras enligt tidigare evakueringsplan. Därefter följer minst 14 dagars karantän i Sverige.

Resor till Kina och Italien är inga problem

Det finns inga hinder för att resa till Kina eller Italien. Det har bidragit till att smittan fått fäste i Sverige och kan forsättningsvis bidra till nya fall, men också okontrollerad spridning.

Förslag på åtgärd: Förbjud resor till och från Italien. Om folk behöver komma hem därifrån, skapa i så fall en evakueringsplan likt den i Kina, med minst 14 dagars karantän i Sverige.

Smittade behöver höra av sig om de uppvisar symtom

Att vara naiv och förlita sig på människors goda vilja att göra rätt för sig fungerar bara till viss del. Om man börjar hosta är kanske inte Corona-viruset är det första man tänker på. Istället är det mer naturligt att tro att det är den vanliga influensan. Okunskap är en faktor här. Det finns också de i samhället som helt enkelt inte bryr sig om de smittar andra.

Fungerar det att vara naiv och förlita sig på människors goda vilja? I de flesta fall ja, men det räcker med att några inte gör det som förväntas så får man en större spridning.

Förslag på åtgärd: Ha bättre koll på vilka som kommer in från andra länder, speciellt de länder där smittan är stor.

Uppdatering - Nu har Folkhälsomyndigheten beslutat förbud att flyga till och från Iran

Fritt fram att flyga till Iran och hem igen

Trots att antalet fall har ökat kraftigt i Iran har regeringen inga som helst planer på att förhindra resande till och från Iran. Vi har redan fått fall i Sverige som kommer från Iran. Fler lär det bli om vi inte håller tätt.

Så här säger Folkhälsomyndigheten:

För tillfället har vi inga tankar på att dra in trafiktillståndet för Iran Air, säger Jean-Marie Skoglund på Transportstyrelsen.

Förslag på åtgärd: Förbjud resor till och från Iran. Om folk behöver komma hem därifrån, skapa i så fall en evakueringsplan likt den i Kina, med minst 14 dagars karantän i Sverige.

Risken för importfall anses nu vara mycket hög och risken för allmän spridning måttlig

Risken för pandemi i Sverige anses vara låg

Så här säger Folkhälsomyndigheten:

Risken för spridning i Sverige annat än till personer runt enstaka importfall - Låg

Just nu förekommer enstaka fall, men risken för att det ska bli en omfattande spridning kan väl knappas att betrakta som låg. De senaste dagarna när detta skrivs har antalet fall i Sverige mångdubblats.

Förslag på åtgärd: Öka nivån till "Hög" för det kan innebär att helt nya typer av åtgärder kan tas i bruk. Det går inte att backa tiden sen när vi väl fått en pandemi. Bättre att stoppa den medan det går.

Sprid webbplatsen

Om du tycker informationen och budskapet är bra. Sprid webbplatsen genom din blogg, Facebook, Twitter eller andra sociala medier.

Donera

För att hjälpa till att driva webbplatsen vidare kan du donera ett valfritt belopp. Stort som smått, alla bidrag är välkomna.

Paypal

Fler artiklar

Covid-19, Sars och Mers

Sars och Mers är dödligare, men Covid-19 är mer smittsam

Det finns sju olika coronavirus. Sars och Mers är dödligast, men Covid-19 är mer smittsam.

Coronavirus dödlighet

30 gånger dödligare än vanlig influensa

Coronaviruset är enligt våra siffror 30 gånger dödligare som vanlig influensa. Även om man går efter Folkhälsomyndighetens siffror är det 20 gånger dödligare.

Frivillig karantän

Det räcker att en person avviker för katastrof

Om personen istället tar sig till T-centralen och hostar där i några timmar så kan det innebära en enorm smittspridning på väldigt kort tid.

Märkliga händelser

Hälsoministern var själv smittad

Irans hälsominister höll en presskonferens för att lugna folket genomn att hävda att situationen var under kontroll. Samtidigt var han själv smittad.

Coronavirus och mutationer

Corona har redan muterat minst två gånger

Första gången det muterade var när det tog sig från djur till människa. Den andra gången var när det tog sig människa till människa.

Regeringen och coronaviruset

Gör politikerna och Folkhälsomyndigheten tillräckligt?

Tycker du att politikerna gör allt var som krävs för att försöka stoppa Corona-viruset? Vi är av den uppfattningen att det finns en naiv syn på virusets spridning, men också en övertro på människor i största allmänhet.

Smitta och spridning

Bli inte smittad och smitta inte andra

Coronavirus sprids med hjälp av droppsmitta. Små droppar kan spridas på flera olika sätt och störst smittorisk är det på platser med mycket folk på en liten yta.

Symtom på coronavirus

Besök INTE vårdcentral om du har symtom. Ring istället 11313 för vanliga frågor.

Generellt så går det inte avgöra skillnaden mellan en vanlig influensa och coronavirus genom endast symtom. Både vanlig influensa och coronavirus börjar på samma sätt. Det är därefter utvecklingen som skiljer dem åt.

Vaccin mot coronavirus

Ingen vet när. Allt från 14 dagar till 5 år har rapporterats

Om 14 dagar enligt brittiska forskare. Om 18 månader om man frågar WHO. Om 5 år om man frågar Läkemedelsindustriföreningen.

Viktiga länkar

1177, Folkhälsomyndigheten, ECDC och WHO

Vi har samlat de viktigaste länkarna om coronaviruset på ett och samma ställe, både på svenska och på engelska.