Smitta på ytor paket och kinamat

Kan smitta från ytor upp till 5 dagar

Uppdaterad: 2020-03-03

Enligt en ny rapport från Tyskland kan coronavirus leva hela fem dagar på ytor som en smittad person har tagit i. Beroende på material skiljer sig hur länge viruset kan leva.

 • Metall - 5 dagar
 • Trä - 4 dagar
 • Glas - 5 dagar

Coronavirus påverkas också av temperatur, luftfuktighet och hur stor mängd virus som finns på en och samma plats. En större mängd virus på samma ställe lever längre.

Ta inte i något

Tänk dig hur mycket i samhället som finns som är gjort av metall, trä eller glas som folk ofta tar i.

Här kommer några exempel:

 • Dörrhantag
 • Ledstänger
 • Porttelefonen
 • Bankomaten
 • Självscanningsdosan
 • Hantlar på gymmet
 • Vattenkranar
 • Kortläsare
 • Handtagen i bussen
 • Stoppknappen i bussen

Varor med flyg och båt säkra, men inte med lastbil

Båt tar så lång tid så att viruset hinner dö innan det kommer fram. Vid flyg så säger forskarna att sannorlikheten att viruset överlever inte är så stor. Detta eftersom temperatur och lufttryck är annorlunda i ett flygplan.

Varor i en lastbil kan i teorin föra vidare smittan. För att göra det något säkrare kan man använda sprit eller desinfektionsmedel.

Kinamat, livsmedel och coronavirus

De har kommit rapporter om att Kina-restauranger nu tappar 50% av sin försäljning på grund av coronaviruset. Idag finns inga rapporter på att någon har blivit smittad av coronavirus på grund av att ha ätit kinamat.

Så skriver Livsmedelsverket:

Det finns ingenting som tyder på att viruset kan spridas via livsmedel och dricksvatten. Livsmedelsverket följer utvecklingen noga.

Paket från Kina och coronavirus

Forskare säger att viruset hinner torka innan det kommer hit och att det därför inte är någon fara att beställa paket från Kina eller andra länder. Det gäller främst paket levererade med flyg eller båt. Med lastbilar finns en teoretisk risk för transport av coronavirus.

Det finns idag inga rapporter av att någon har blivit smittad genom att ha tagit emot paket.

Källor

Sprid webbplatsen

Om du tycker informationen och budskapet är bra. Sprid webbplatsen genom din blogg, Facebook, Twitter eller andra sociala medier.

Donera

För att hjälpa till att driva webbplatsen vidare kan du donera ett valfritt belopp. Stort som smått, alla bidrag är välkomna.

Paypal

Fler artiklar

Covid-19, Sars och Mers

Sars och Mers är dödligare, men Covid-19 är mer smittsam

Det finns sju olika coronavirus. Sars och Mers är dödligast, men Covid-19 är mer smittsam.

Coronavirus dödlighet

30 gånger dödligare än vanlig influensa

Coronaviruset är enligt våra siffror 30 gånger dödligare som vanlig influensa. Även om man går efter Folkhälsomyndighetens siffror är det 20 gånger dödligare.

Frivillig karantän

Det räcker att en person avviker för katastrof

Om personen istället tar sig till T-centralen och hostar där i några timmar så kan det innebära en enorm smittspridning på väldigt kort tid.

Märkliga händelser

Hälsoministern var själv smittad

Irans hälsominister höll en presskonferens för att lugna folket genomn att hävda att situationen var under kontroll. Samtidigt var han själv smittad.

Coronavirus och mutationer

Corona har redan muterat minst två gånger

Första gången det muterade var när det tog sig från djur till människa. Den andra gången var när det tog sig människa till människa.

Regeringen och coronaviruset

Gör politikerna och Folkhälsomyndigheten tillräckligt?

Tycker du att politikerna gör allt var som krävs för att försöka stoppa Corona-viruset? Vi är av den uppfattningen att det finns en naiv syn på virusets spridning, men också en övertro på människor i största allmänhet.

Smitta och spridning

Bli inte smittad och smitta inte andra

Coronavirus sprids med hjälp av droppsmitta. Små droppar kan spridas på flera olika sätt och störst smittorisk är det på platser med mycket folk på en liten yta.

Symtom på coronavirus

Besök INTE vårdcentral om du har symtom. Ring istället 11313 för vanliga frågor.

Generellt så går det inte avgöra skillnaden mellan en vanlig influensa och coronavirus genom endast symtom. Både vanlig influensa och coronavirus börjar på samma sätt. Det är därefter utvecklingen som skiljer dem åt.

Vaccin mot coronavirus

Ingen vet när. Allt från 14 dagar till 5 år har rapporterats

Om 14 dagar enligt brittiska forskare. Om 18 månader om man frågar WHO. Om 5 år om man frågar Läkemedelsindustriföreningen.

Viktiga länkar

1177, Folkhälsomyndigheten, ECDC och WHO

Vi har samlat de viktigaste länkarna om coronaviruset på ett och samma ställe, både på svenska och på engelska.